Plant van de week: Afrikaanse Lelie (Agapanthus)

Elke week zal er op deze site een bloem, plant of boom centraal staan en zal deze uitgebreid besproken worden.
De plant van de week van deze week is de Afrikaanse Lelie (Aganpanthus)

Agapanthus

De Agapanthus is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Sinds de 17e eeuw is de bladhoudende variant bekend in Europa. Het duurde daarna nog vrij lang voordat ook de bladverliezende soorten in Europa bekendheid kregen. Op dit moment zijn er vele verschillende Agapanthus-cultivars verkrijgbaar. Er is in de loop der jaren zoveel veredeld dat er inmiddels meer dan 600 verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Tijdens het veredelingsproces en de opkweek van de verschillende Agapanthus-soorten is veel aandacht besteed aan de uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan:

  • De bloemvorm (buis-, ster, trechter- of trompetvormig)
  • Afmeting en kleur van de bloem (wit, blauw, donkerblauw tot bijna zwart)
  • Bloeitijd
  • Dikte, kleur en hoogte van de steel (sommige cultivars worden speciaal gekweekt voor snijbloemen)
  • Bladvorm en -kleur (van licht- tot donkergroen en zelfs bontbladig)

 

Groenblijvende en bladverliezende Agapanthus


Naast bovengenoemde verschillen in uiterlijke kenmerken is er nog een belangrijk verschil. Er zijn bladverliezende soorten en bladhoudende soorten. Het al dan niet behouden van het blad heeft invloed op de wijze waarop de plant moet overwinteren.

Bladverliezende Agapanthus
De bladverliezende Agapanthus verliest in het najaar zijn blad. Als het blad is afgestorven, kan hij binnen op een koele plaats worden weggezet. Als de plant eventueel toch buiten blijft staan, verwijder dan in november het laatste blad en dek de pot af met wat stro en worteldoek.
Eind maart, begin april mag de winterbescherming van de pot verwijderd worden. Bij eventuele strenge nachtvorst opnieuw even afdekken.

Bladhoudende Agapanthus

De bladhoudende Agapanthus verliest wel iets blad, maar dat heeft praktisch geen betekenis. Zet de plant weg op een koele en vorstvrij plek. Belangrijk daarbij is wel dat de Agapanthus in zijn "winterstalling" voldoende daglicht krijgt. Denk hierbij aan een onverwarmde kas of een garage (maar dan wel bij een raam!). Bij te weinig licht zal het blad geel worden.
Eventueel kunnen de bladhoudende soorten ook buiten overwinteren. Zet ze weg op een beschutte plaats en dek ze (zeker bij strenge vorst) heel goed af met verschillende lagen noppenfolie.
Ook de bladhoudende Agapanthussen mogen zo half april naar buiten. Houd echter goed in de gaten of er nog nachtvorst wordt opgegeven. Zet de plant dan even voor de nacht naar binnen of dek hem af.
 

Hoe krijg ik mijn Agapanthus in bloei?


Agapanthus vermeerderenKoude periode
Het is heel belangrjik voor de ontwikkeling van de bloemknoppen dat de plant een koudeperiode ondergaat. De Agapanthus laten overwinteren op zolder is dus beslist niet goed. Daar is het veel te warm. De plant overleeft het wel, maar zal geen bloemknoppen ontwikkelen. De maximum temperatuur in de winter ligt tussen de 5° en de 10°C, anders gaat de Agapanthus niet in rust.

Niet te vochtig
Zorg ervoor dat de aarde, op het moment dat de plant wordt weggezet in de "winterstalling", niet te vochtig is. De plant gaat in rust en neemt dus geen voeding en water meer op. De vochtige aarde verhoogt nu de kans dat de wortels zullen wegrotten.

Goed bemesten
Start in april gelijk met een handvol mest. Het beste is mest in de verhouding NPK 7-14-28. Blijf tot in augustus doormesten.

Gezaaide Agapathus
Agapanthussen die d.m.v. zaaien vermeerderd zijn, bloeien slechter. Koop daarom altijd een plant met een volledige cultivar-naam. Onbenaamde planten, zoals "blauwe Agapanthus" of "Headborne Hybrid", zijn zaailingen en deze kunt u dan ook maar beter laten staan.

De Agapanthus is eenvoudig te vermeerderen, namelijk d.m.v. het scheuren van de wortelkluit. De beste tijd hiervoor is na de bloei.

 

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: