Plant van de week: Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae)

21 januari 2017 « Naar het nieuwsoverzicht

Elke week zal er op deze site een bloem, plant of boom centraal staan en zal deze uitgebreid besproken worden.
De plant van de week van deze week is de  Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae)

De paradijsvogelbloem of vogelkopbloem (Strelitzia reginae) is een forse, tot 2 m hoge, overblijvende plant. De bladsteel is tot 1,2 m lang. De bladeren lijken op die van de banaan en groeien in twee rijen. De bladschijf is langwerpig, 20-70 cm x 6-15 cm groot, leerachtig en stijf met een dikke middennerf en vele dunne zijnerven.

De bloemen gaan na elkaar open. De bloeiwijze heeft een bootvormig, 12-26 cm lang, vaak haaks afstaand, grijsgroen en vaak roodgerand schutblad, waar aan de bovenzijde 1-3 oranje en violet gekleurde bloemen uitsteken. De bloem bestaat uit drie vrije, 8-12 cm lange, oranje kroonbladeren en drie violette kroonbladeren, waarvan er twee spiesvormig rond de stijl en de vijf meeldraden zijn gevouwen. Het derde violette kroonblad is veel kleiner. De vruchten zijn leerachtige, driehokkige doosvruchten met veel zaden met een oranje aanhangsel.

De naam paradijsvogelbloem is gegeven doordat de bonte kleuren doen denken aan paradijsvogels. De bloemen worden in hun oorsprongsgebied ook daadwerkelijk bestoven door vogels (honingzuigers). De paradijsvogelbloem is afkomstig uit Zuid-Afrika. Hij wordt wereldwijd in (sub)tropische gebieden gekweekt. In België en Nederland kan de paradijsvogelbloem in de gematigde of warme kas worden gekweekt.

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: