Plant van de week: Sedum

28 september 2014 « Naar het nieuwsoverzicht

Elke week zal er op deze site een bloem, plant of boom centraal staan en zal deze uitgebreid besproken worden.
De plant van de week van deze week is Vetkruid (Sedum)

Vetkruid staat in veel tuinen. Het is een plant waar je geen omkijken naar hebt. 

Vetkruid vormt een compact vlak als het in een grote groep is geplant (op de achtergrond in combinatie met koninginnekruid (Eupatorium)

Op droge en natte gronden en alles wat daartussen nog mogelijk is, groeit het. Een plaats in de zon of halfschaduw; 't is altijd goed. Vetkruid is pas echt imponerend als er een flink grote groep van staat.

Platte schermen
Sedum spectabile is de volledige naam van deze plant. En zoals de tweede naam spectabile = prachtig al aangeeft, heeft de plant mooi en opvallend grijsgroen blad en grote vaalroze tot bruinrode platte bloemschermen, die samen een prachtige combinatie vormen. In september tot en met oktober vormt de bloeiende plant een hoogtepunt in de border. In dezelfde tijd zijn ook herfstaster en chrysant op het toppunt van hun bloei en kunnen een mooie combinatie met vetkruid vormen.

Vetkruid heeft opvallend grote schermen. Tot wel twintig centimeter in doorsnede is echt geen uitzondering. Aan de top van de plant komen verscheidene schermen tot ontwikkeling zonder dat de plant zichtbaar onder het gewicht lijdt. Sedum spectabile wordt tot zestig centimeter hoog.

Bloemen van vetkruid zijn prima voor op vaas. Vlinders, hommels en bijen vliegen af en aan tijdens de bloei voor de laatste mogelijkheid om nectar te verzamelen. En voor wie dit allemaal nog niet genoeg schouwspel oplevert: schildpadden zijn verzot op het sappige en malse blad van vetkruid.
Een heel bijzonder schouwspel leveren de uitgebloeide schermen op wanneer ze bedekt zijn met een laagje rijp of sneeuw.

Verzorging
Vetkruid wordt na de bloei of aan het eind van het najaar niet afgeknipt. De stengels met bladeren en bloemen laten we de winter overstaan. Pas in het voorjaar, als de nieuwe ogen aan de voet van de plant zijn te zien, worden de oude stengels afgeknipt.
 

Variëteit

Kleur

Hoogte (cm)

'Brilliant'

karmijnroze

30 - 45

'Carmen'

roze

40 - 60

'Herbstfreude'

bruinrood

40 - 60

'Iceberg'

witgeel

45

 Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende afspraak of offerte? Neem dan gerust contact op.

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: