Plant van de week: Vlinderstruik

01 augustus 2014 « Naar het nieuwsoverzicht

Elke week zal er op deze site een bloem, plant of boom centraal staan en zal deze uitgebreid besproken worden.
De plant van de week van deze week is de vlinderstruik (buddelja)

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. De naam komt door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien.

Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstuik snoeien verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, veroudert hij snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal binnenin.

De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de struik terug  tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik een snoeizaagje bij een oudere struik.

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijven nu op twee meter steken.

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip dagelijks uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer snoeien?

Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het onderstaand schema.

  • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,

  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten

  • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of  de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

 

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: