Plant van de week: de (winter)bloeiende bomen

28 november 2016 « Naar het nieuwsoverzicht

Bloeiende bomen zorgen ook hoog in de lucht voor een echte blikvanger in de tuin. Bomen worden over het algemeen aangeplant voor de nodige verticale accenten. Dit is volkomen terecht. Maar bij de keuze voor de juiste boom moeten veel meer zaken een rol spelen. Bijvoorbeeld of de boom ook interessante bloemen heeft. Hierdoor krijgt een boom veel meer waarde en aandacht. En bloeiende bomen zijn er volop. Met kleine bloemen, grote bloemen, hangende bloemen of heel bijzondere bloemvormen.

Een boom is een aanvulling voor elke tuin

Ook al is de tuin nog zo klein, voor een boom is bijna altijd wel plaats. Er zijn eigenlijk wel veel bomen geschikt voor een kleine tuin. Het is alleen een kwestie van goed oriënteren en weten wat er in de tuin wel en niet kan. Het is daarbij van groot belang om goed te kijken naar hoe de zon in de tuin komt. De boom moet natuurlijk niet al de zon weg halen als hij na verloop van jaren volgroeid is. Wie op zoek gaat naar een boom, doet er goed aan om te kijken wat voor extra's een boom kan bieden. Als opvallend extra is daar in ieder geval het verticale element. Elke tuin vraagt om één of meerdere verticale accenten. Je zult zien dat het een tuin vergroot en ook gelijk meer diepte geeft. Maar daarnaast kan een boom nog meer bieden. Veel bomen hebben een prachtige en spectaculaire herfstverkleuring. Er zijn ook bomen die enkele weken in het jaar volop in bloei staan en dan zo spectaculair zijn, dat ze alle aandacht voor zich op eisen.
 

De mooiste bloeiende bomen

Er zijn enkele winter bloeiende bomen. Deze boomsoorten bloeien voornamelijk op het kale hout. Hierdoor vallen al die mooie en vaak kleine bloemen extra op. In de kale wintertuin is een dergelijke boom een aanwinst voor uw tuin en trekt hij alle aandacht naar zich toe. Veruit de meeste bloeiende bomen bloeien echter in het voorjaar. Als de struiken en de vaste planten langzaamaan weer uit beginnen te lopen, komen ook de bloeiende bomen op gang. Deze bomen vormen vaak een spectaculaire aanblik. Een roze wolk boven de tuin. Ook de voorjaars bloeiende bomen bloeien meestal voordat het blad gevormd wordt.
 

Davidia involucrata (Zakdoekjesboom)

De Davidia involucrata of Zakdoekjesboom is een nog vrij onbekende boom, maar hij krijgt de laatste jaren wel wat meer aandacht. Dit is volkomen terecht, want met zijn bijzondere bloemen vormt hij tijdens de bloei een prachtig plaatje. De bloemen hebben twee grote schutbladeren en hieraan dankt het de naam Zakdoekjesboom. Tussen deze schutbladen zit de eigenlijke bloem. Een min of meer onooglijk bolletje, maar door de daar omheen hangende schutbladen is het geheel wel degelijk een schitterende aanblik.

Zakdoekjesboom snoeien
De Davidia involucrata verdraagt snoei heel slecht. Bij voorkeur afblijven dus! Zorg bij de aanplant dat hij op de juiste plaats in de tuin wordt gezet. Zo kan de Zakdoekjesboom dan uiteindelijk op natuurlijke wijze uitgroeien en zal snoei niet nodig zijn. Uiteraard moeten dode takken wel verwijderd worden.
 

Halesia carolina (Sneeuwklokjesboom)

Ook de Halesia carolina is een boom die de laatste jaren steeds meer opmars maakt. Doordat de boom vaker onder de aandacht wordt gebracht, zien we hem ook steeds meer in de particuliere tuin verschijnen. In mei en juli is de boom overdekt met klokvormige witte bloemen, die net als het Sneeuwklokje, naar beneden hangen. Hangende bloemen laag bij de grond is niet aantrekkelijk, we kunnen ze dan immers amper zien. Maar hangende bloemen in een boom zijn juist goed waar te nemen. De bloemen zijn wit en in de aanzet vaag groen. Ook in de kleur van de bloem lijken ze dus op het Sneeuwklokje. Na de bloei verschijnen er gevleugelde vruchtjes aan de boom.

Sneeuwklokjesboom snoeien
Een gemakkelijke boom voor in de particuliere tuin. Want Halesia carolina hoeft helemaal niet gesnoeid te worden. Controleer de boom altijd wel even op dood hout en verwijder dat wel. Dit voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.
 

Liriodendron tulipifera (Tulpenboom)

De Liriodendron tulipifera is een prachtige boom, zeker als hij in volle bloei staat. Maar helaas is hij niet geschikt voor een kleine tuin. Met zijn uiteindelijke hoogte van 20m. is hij helaas niet geschikt voor de meeste particuliere tuinen. Jammer inderdaad, want met zijn prachtige en bijzondere bloemen zou het echt een opvallende boom zijn. De Nederlandse naam Tulpenboom dankt de Liriodendron aan de vorm van de bloemen, die sterk aan een Tulp doen denken. De bloemen zijn zachtgeel en hebben onderin een soort oranje blosje.

Liriodendron tulipifera snoeien
De Tulpenboom vraagt geen extra snoei. Als de boom op de juiste plek is aangeplant, dan kan hij zonder ingrijpen van de mens uitgroeien tot een prachtig volwassen exemplaar.
 

Magnolia (Beverboom)

Misschien wel de bekendste en opvallendste bloeiende boom is de Magnolia. In het voorjaar eist de Beverboom een aantal weken werkelijk alle aandacht voor zich op. De enorme grote bloemen zijn op de dan nog kale takken van de Magnolia ronduit spectaculair. Van alle bloeiende bomen zijn de bloemen van de Magnolia de grootste. De bloemkleuren variëren van wit tot dieppaars. De rijkst bloeiende Magnolia-soort is Magnolia x soulangeana. Deze soort bloeit met witte bloemen die aan de basis iets roodpaars zijn.

Magnolia snoeien
Qua onderhoud is de Magnolia een hele prettige boom. In principe hoeft er namelijk niet gesnoeid te worden. Haal wel de eventuele dode takken weg. Ook elkaar kruisende takken kunnen beter gesnoeid worden, omdat deze alleen maar voor beschadigingen zorgen.

 

Phyladelphus coronarius (Boerenjasmijn)

Er zullen maar weinig mensen zijn die de Boerenjasmijn ook kennen onder zijn Latijnse naam Phyladelphus coronarius. Maar desondanks is de Boerenjasmijn een algemeen bekende boom. Veel mensen herkennen een bloeiende Boerenjasmijn uit hun jeugd. Vroeger werd hij ook meer aangeplant dan tegenwoordig. Jammer, want het is een hele mooie bloeiende boom. In de vroege zomer zit de boom helemaal vol met kleine trossen roomwitte en sterk geurende bloemen.

Boerenjasmijn snoeien
De Boerenjasmijn moet bij voorkeur elk jaar goed gesnoeid worden. Het snoeien moet dan plaats vinden direct na de bloei. Haal daarbij de helft van de takken helemaal weg. Met helemaal wordt bedoeld, dat de takken teruggesnoeid moeten worden tot de aanzet.
 

Pyrus salicifolia (Wildbladige peer)

De Pyrus salicifolia wordt de laatste jaren veel aangeplant. In nieuwe strakke en moderne tuinen krijgt hij een opvallende en solitaire plek. Door de groeiwijze van de boom, het is namelijk een treurvorm, verdient hij inderdaad een plek in de tuin waar hij alle aandacht kan krijgen. Aangeplant als solitair komt de treurvorm ook veruit het beste tot zijn recht. Ook opvallend aan de Pyrus salicifolia zijn de prachtige fijne, ietwat viltige, zilvergrijze bladeren. Tegelijkertijd met deze mooie bladeren, verschijnen ook de crème witte bloemen. In een mum van tijd zit de boom dan bedekt met een waas van kleine witte bloesembloempjes. Na de bloei worden er ook nog vruchten gevormd. Maar deze mogen (helaas) geen naam hebben. Ze zijn klein, niet eetbaar en hebben ook nog eens weinig sierwaarde.

Pyrus salicifolia snoeien
We hebben hier te maken met een geënte boom. Hoe hoger de stam, hoe langer de takken naar beneden kunnen groeien. Door alleen de langste takken te snoeien, blijft de vorm van de boom goed in takt. Snoei bij voorkeur na de winter, maar wel voor de bloei. Let er goed op dat er niet te diep wordt gesnoeid. De bloemknoppen zitten voornamelijk op de korte takken. Als deze te veel worden weggesnoeid, dan zal de bloei dat jaar flink tegenvallen.
 

Syringa (Sering)

Ook de Sering is een echte onweerstaanbare bloeier. Iedereen kent wel de overweldigende geur van een bloeiende sering. De lekkere geur die de bloemen verspreiden, maken de takken ook zo populair om ze in huis op vaas te zetten. De ontelbare kleine bloemen staan in grote lange trossen aan het einde van de tak. Sommige van die bloempluimen halen wel een lengte van 20 cm.
Veel Seringen groeien meer in de vorm van een struik, of meerstammige boom. Wees hierop bedacht bij de aankoop van een dergelijke boom. Wilt u echt een exemplaar op stam, dan moet deze bij aankoop al een goede stamhoogte hebben.

Syringa snoeien
Voor een goede bloei van de Sering is het onderhoud heel belangrijk. De Sering moet elk jaar direct na de bloei goed gesnoeid worden. Snoei de uitgebloeide takken diep terug. Hiermee voorkomt men dat de onderkant steeds kaler wordt en de bloemen alleen maar hoog in de boom komen te zitten.

Winterbloeiende bomen

Winterbloeiers zijn bomen die bestand zijn tegen veel temperaturen. In de winter kan er immers sprake zijn van strenge vorst én van een periode met temperaturen boven normaal. Een andere eigenschap van deze bomen is dat ze de wind gebruiken voor de bestuiving. De bladloosheid op het moment van de bloei vergroot de kans op bestuiving.
 

Winterbloeiende kers - Prunus x subhirtella
De Prunus behoort tot de familie van de roosachtigen (Rosaceae). Prunus betekent steenvrucht en subhirtella verwijst naar de ruwe onderkant van het blad. De Prunus hoeft, mits op de juiste plek aangeplant, niet gesnoeid te worden. Dode en elkaar kruisende takken moeten wel verwijderd worden. Zonder snoei behoudt hij zijn natuurlijke vorm. Van nature is het een boom met een parasolvorm. Hij vormt een open bladerdak waar de zon zijn stralen doorheen laat vallen.
De Prunus heeft groen blad, dat in de herfst verkleurt naar oranje/geel. De bloemen verschijnen vaak al als de boom nog volop in het blad zit. Maar ze vallen veel beter op als al het blad gevallen is en de bloemen mooi afsteken tegen het kale hout. De bloei gaat de hele winter door. Bij vorst staat de bloei even stil, maar zodra de vorst voorbij is, worden er weer nieuwe knoppen gevormd. Eventueel kunnen er takken gesnoeid worden om binnen in een vaas te zetten. Als het mee zit duurt de bloei van oktober tot ver in februari.
 

Latijnse naam Hoogte Bijzonderheden
Prunus subhirtella "Autumnalis" 8 mtr. Bloeit wit roze
Prunus subhirtella "Autumnalis Rosea" 4 tot 6 mtr. Bloeit licht roze, bloemen half gevuld
Prunus subhirtella "Pendula Rubra" 5 mtr. Bloeit donker roze, vanaf januari, bloemen enkel, treurvorm

 

Toverhazelaar - Hamamelis
De Toverhazelaar of Hamamelis heeft veel ruimte nodig. Hij groeit weliswaar langzaam, maar wordt uiteindelijk best fors. Er is geen snoei noodzakelijk, behalve dan het verwijderen van dode en kruisende takken. De boom bloeit op het 2-jarige hout. Als er gesnoeid moet worden, dan bij voorkeur na de bloei en vóór de bladvorming.
De bloemen zitten in "proppen" rond de tak. Wanneer de boom als solitair wordt aangeplant, dan komt de karakteristieke vorm het beste tot zijn recht. Het mooiste effect wordt bereikt als er een bladhoudende heester op de achtergrond staat. Tegen die achtergrond komen de bloemen beter uit. De Hamamelis is niet geschikt voor kleigrond. De takken hebben een Y-vorm. De Engelse naam voor de toverhazelaar is Witch Hazel, verwijzend naar deze vorm van de takken die doet denken aan een wichelroede. De Hamamelis is geschikt om op vaas te zetten.
 

Latijnse naam Nederlandse naam Bloeitijd Bijzonderheden
Hamamelis mollis Chinese toverhazelaar februari Gele bloem, geurend, vrij groot blad
Hamamelis japonica "Arborea" Japanse toverhazelaar februari Gele bloem, bruin/rode voet, bronsgeel herfstblad
Hamamelis japonica "Sulfurea" Japanse toverhazelaar febr/mrt Lichtgele bloem, bruin/rode voet, bronsgeel herfstblad
Hamamelis x intermedia "Diane" geen jan/febr Rode bloem
Hamamelis x intermedia "Jelena" geen jan/febr Bruinoranje bloem
Hamamelis x intermedia "Orange Peel" geen dec/jan Helder oranje bloem

 

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: