Tuinweetje van de week: verticuteren

Elke week zal er een tuinweetje besproken worden die veel voorkomt. Deze week: Gazon verticuteren

Door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht maar moeilijk doorheen kunnen. Daarom moeten we het gazon verticuteren.

Wanneer verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.

Wat is  verticuteren?

Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Verticuteren is een beetje te vergelijken met schoonharken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen.

Hoe verticuteren?

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het beste een verticuteermachine gebruiken. Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Daarna kun je met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kun je het gazon bemesten.

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: