Tuinweetje van de week: vlindertuin

Elke week zal er een tuinweetje besproken worden die veel voorkomt. Deze week: Een vlindertuin

Vlinders zijn een lust voor het oog. Zij zorgen voor net dat beetje extra, wat uw tuin tot leven brengt. Het vrolijke gefladder van nectarzoekende vlinders, de verbazingwekkende groei van de rupsen, de wonderbaarlijke metamorfose van pop naar vlinder. Met een vlindervriendelijke tuin kunt u het allemaal van dichtbij meemaken.

Hoe krijg ik vlinders in mijn tuin?

De natuur in Nederland staat onder druk. De leefgebieden van vlinders en veel andere dieren zijn steeds kleiner geworden en zijn ook steeds verder uit elkaar komen te liggen. Niet alle soorten vlinders zijn goede vliegers die zomaar over akkers of industrieterreinen kunnen vliegen. Zij hebben bloemrijke bermen, houtwallen en natuurvriendelijk openbaar groen nodig om van het ene gebied naar het andere te gaan.

Tuinen kunnen een schakel vormen tussen leefgebieden: een plek waar ze kunnen uitrusten en aansterken. Maar een tuin kan ook zo worden ingericht, dat deze een woonplaats voor vlinders vormt. Met een vlindervriendelijke tuin helpt u niet alleen de vlinders, ook veel andere insecten vinden er een plek om te leven.

En daarmee doet u ook uzelf een plezier, want met al deze dieren zal er veel te beleven zijn in uw tuin. Overigens is het niet zo dat een vlindervriendelijke tuin per definitie een rommelige tuin is. Zowel een traditioneel ingerichte tuin als een wilde plantentuin kan een functie hebben voor vlinders. Start met een vlinderstruik, dat helpt een beetje. Meer doen kan natuurlijk ook.

De meeste vlinders leven van nectar die ze uit bloemen halen. Omdat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst vlinders vliegen, moeten er gedurende die periode ook bloemen met nectar in de tuin te vinden zijn. Niet alle bloeiende planten hebben nectar. In de vlinderplanten-toptien is een selectie opgenomen van planten die een meerwaarde voor vlinders en andere insecten hebben.

~~De top 10 van De Vlinderstichting:
1.Vlinderstruik (Buddleja)
2.IJzerhard (Verbena bonariensis)
3.Beemdkroon (Knautia arvensis)
4.Damastbloem (Hesperis matronalis)
5.Hemelsleutel (Sedum spectabile)
6.Herfstaster (Aster novi-belgii)
7.Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum)
8.Lavendel (Lavandula)
9.Vaste muurbloem (Erysimum)
10.Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)
 

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: