plant van de week: Mahoniestruik

25 december 2014 « Naar het nieuwsoverzicht

Voor liefhebbers van groenblijvende heesters, die bloeien in de winter en daarna ook nog bessen vormen is deze plant een must. Houdt er wel rekening mee dat de heester 1.50 m hoog en breed wordt.

Het is een gemakkelijke heester, die tevreden is met een plekje in halfschaduw en het liefst gefilterd licht vangt. Staat de Mahoniestruik in de volle zon, dan moet de grond voldoende vochtig zijn.

De heester is geschikt als solitair, maar ook voor groepsbeplanting en als haag zeer geschikt. Wil je hem als haag planten, zet dan 2 à 3 heester per meter neer. Verder is de heester ook op stam verkrijgbaar. Mahonia media Wintersun is goed winterhard en blijft in de winter groen.

De heester is een winterbloeier.

Omdat er in deze tijd maar weinig bloeit in de tuin zal hij extra opvallen. De plant bloeit van december tot februari met gele lange bloempluimen. De heester heeft een rijke bloei. De bloempluimen hebben een lekkere geur en kunnen goed verwerkt worden in bloemstukjes voor binnen. Na de bloei komen er blauwe bessen aan de heester.

Het stekelige blad van de plant doet denken aan hulstblad. Het blad is groen van kleur en glanst. In de winter verkleurt het blad naar rood/bronskleur.

Standplaats: Mahonia media Wintersun doet het goed in halfschaduw of op een zonnige plek onder een boom. Gefilterd zonlicht is het best voor de plant. Staat hij op een meer zonnige plek, zorg dan dat de grond voldoende vochtig is. De heester houdt van normale, niet te zware, grond.
Snoei: Om de heester mooi dicht te houden is het verstandig om hem na de bloei te snoeien. Snoei ongeveer 1/3 van de oude takken helemaal weg. De heester kan enkele uitlopers vormen, die ook gemakkelijk weg te knippen zijn.
Bemesting: De heester is erg eenvoudig te verzorgen. Geeft hem eens in de twee/drie jaar wat organische mest en tuinturf.

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: