Plant van de week: Sneeuwbalhortensia

21 februari 2019 « Naar het nieuwsoverzicht

Elke week zal er op deze site een bloem, plant of boom centraal staan en zal deze uitgebreid besproken worden.
De plant van de week van deze week is de sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle').

Beschrijving

Deze hortensia ‘Annabelle’ wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met witte, steriele bloemen. Deze ‘bollen’ hebben een doorsnede tot maximaal twintig centimeter.In tegenstelling tot de bekendere macrophylla-hortensia’s bloeit hortensia ‘Annabelle’ zelfs na sterke groei of een intens koude winter omdat de bloemknoppen pas vanaf het voorjaar worden gevormd.

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden.

Onderhoud

De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. Deze hortensia ‘Annabelle’ bloeit op eenjarige scheuten van juli tot en met augustus. Elk voorjaar dient u deze struik diep terug te snoeien op twee tot drie ogen en dunne twijgen te verwijderen. Hierdoor ontstaat op den duur een goed gevormd takkenskelet.

Ziektes

Bij vochtig weer of te beschutte stand (onvoldoende ventilatie!) kunnen ziekten (met name meeldauw) optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, snuitkevers en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen beschikbaar waaronder een aantal op basis van natuurlijke stoffen.

 

Ons assortiment

Blader eens door ons uitgebreide assortiment. Onze producten zijn onderverdeeld in de volgende categorie├źn: